Szénhidrátok

Szénhidrátok

A szénhidrátok elengedhetetlenek az emberi lét számára. Fontos szerepük, hogy energiát szolgáltatnak az állati és emberi szervezetben (cukrok): a bevitt energia 50-70%-a szénhidrátokból származik. Szénhidrátok közé tartozik például a cellulóz, keményítő, répacukor (szacharóz), szőlőcukor ( glükóz), gyümölcscukor (fruktóz). Mivel a természetes és mesterségesen előállított szénhidrátok száma igen nagy, célszerű csoportosítani őket. A molekulaszerkezet alapján három nagy csoportra oszthatjuk őket. Monoszacharidok (egyszerű szénhidrátok), diszacharidok és oligoszacharidok (összetett szénhidrátok), poliszacharidok melyek nagy számú monoszacharid molekulából állnak. Egyszerű szénhidrátok például a szőlőcukor (glükóz), gyümölcscukor (fruktóz). Az összetett szénhidrátok ( monoszacharidok és oligoszacharidok) két vagy néhány egyszerű monoszacharid molekulából állnak. Ilyenek a szacharóz (répacukor-hétköznapi cukor), laktóz (tejcukor), maltóz (malátacukor), cellobióz. A poliszacharidok számos vegyületei közül legfontosabbak a keményítő, glikogén (állati keményítő), cellulóz.

A sportolók és testépítők számára az egyszerű és összetett szénhidrátoknak van nagy szerepe. Egyszerű cukrokból csak keveset használunk, ezek magas glikémiás indexel rendelkeznek. Gyorsan megemelik a vércukorszintet és ugyanolyan gyorsan csökken az. Gyors felszabaduló energiához juttatja a szervezetet az inzulin segítségével amit a hasnyálmirigy termel. (Az inzulin a sejtmembránon egy nyílást biztosít amin keresztül az energiát fel tudja venni a sejt.) Feltölti a máj és izom glikogén raktárait, viszont a fennmaradt mennyiséget zsír formájában raktározza. Ezért szabad csak „ésszel”, keveset alkalmazni belőle. Edzés után érdemes leginkább alkalmazni őket amikor testünk ki van éhezve a szénhidrát töltésre.

Az összetett szénhidrátok lassan felszabaduló energiát biztosítanak. Alacsony glikémiás indexel rendelkeznek. Célszerű edzés előtt 1- 1, 5 órával fogyasztani, így folyamatosan ellátja izmainkat energiával az edzés végéig. Edzés után ajánlott gyors, és lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani fehérjével mixelve. Erre a célra már sok kiváló minőségű és felszívódású szénhidrát létezik táplálékkiegészítő formájában. Íme néhány darab:


Termékek összehasonlítása (0)


Carb Slam Waxy Maize Starch

Carb Slam Waxy Maize Starch

..

8,000 Ft Nettó: 8,000 Ft

Element

Element

..

10,500 Ft Nettó: 10,500 Ft

Glycomaize

Glycomaize

..

6,500 Ft Nettó: 6,500 Ft

Tételek: 1 - 3 / 3 (1 oldal)